Sălăjenii interesați să acceseze fonduri pentru înființarea de stâne, centre de colectare a fructelor de pădure, ciupercilor sau pentru unități de colectare și prelucrare a laptelui o pot face prezentându-se la Direcția Agricolă Sălaj sau luând legătura cu reprezentanții instituției.
Directorul Direcției Agricole Sălaj, Silviu Pop, a anunțat că Guvernul a adoptat trei hotărâri prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiții ce vizează zona montană. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control în cadrul următoarelor programe de investiții ce vizează înființarea stânelor montane, înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană și înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană sau de cultură. Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane are disponibil un buget alocat pentru 2022 de 34.640.000 de lei, bani care pot fi accesați de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; grupuri de producători; cooperative agricole și de persoane juridice care desfășoară activități în agricultură sau în industria alimentară.
Bani pentru centrele de colectare a laptelui
Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană are un buget aprobat pentru 2022 de 92.000.000 lei. Beneficiari ai programelor de investiţii pot fi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; grupuri de producători; cooperative agricole și persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară. Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană are un buget alocat acestui an de 93.000.000 lei.
Unde are Sălajul zone montane?
În Sălaj, comunele Cristolț și Zalha figurează la nivel central ca încadrate în zone montane. Potrivit datelor Direcției Agricole Sălaj, Agrij, Almașu, Buciumi, Cizer, Creaca, Cuzăplac, Dragu, Fildu de Jos, Gârbou, Hida, Lozna, Plopiș, Poiana Blenchii, Românași, Sâg, Șimișna, Treznea, Valcău de Jos și Zalău sunt localități eligibile pentru accesarea fondurilor din acest program de sprijin derulat la nivel național, iar asta pentru că au șanse reale să ajungă incluse pe lista zonelor montane.
Fotografie cu caracter ilustrativ
[…] Sălăjenii interesați să acceseze fonduri pentru înființarea de stâne, centre de colectare a fructelor de pădure, ciupercilor sau pentru unități de colectare și prelucrare a laptelui o pot face prezentându-se la Direcția Agricolă Sălaj sau luând legătura cu reprezentanții instituției. Directorul Direcției Agricole Sălaj, Silviu Pop, a anunțat că Guvernul a adoptat trei hotărâri prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiții ce vizează zona montană. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul… Citeste mai mult […]